Implantul dentar reprezintă de fapt o rădăcină artificială, din titan sau zirconiu, ce înlocuiește rădăcina naturală a dintelui și are ca scop crearea suportului pentru realizarea de coroane sau punți dentare, atunci când pe arcada nu mai sunt prezenți dinți sau când cei prezenți nu se califică pentru un tratament dentar de success. Practic, implantul dentar se prezinta sub forma unui “șurub” cu un relief divers, în funcție de categoria din care face parte ți de producator.
Astăzi, implantul de success și cel mai des folosit în lumea medicala dentară este reprezentat de implantul dentar din titan, osteotintegrat endo-osos (cu alte cuvinte, implantul care se inserează complet în osul maxilar sau mandubular și în jurul căruia se formează substanța osoasă). Pe lânga implantul din titan, în ultimii ani s-a remarcat folosirea pe scară din ce în ce mai largă și a implantului din zirconiu.
Înainte de a prezenta pașii de bază necesari în introducerea unui implant în clinica noastră, menționăm că această intervenție este COMPLET nedureroasă, realizându-se sub anestezie locală. De asemenea, trebuie amintit faptul ca implantul dentar substituie și reprezintă numai rădăcina dintelui și nu trebuie confundat cu partea estetică ce se vede la nivelul cavității orale (coroana sau lucrari protetice din ceramică sau zirconiu), aceasta reprezentând o alta etapă distinctă de tratament.
1. Primul pas este reprezentat de consultație
Medicul competent în domeniul implantologiei dentare va face consultul, analiza de caz, va observa particularitațile dvs, vă va explica situația găsita și va răspunde întrebărilor dvs. Ulterior, medicul vă va recomada să faceți unele examene complementare consultatiei, precum: radiografii dentare și efectuarea de analize minime, de bază, ale sangelui. Prin acestea se încearcă excluderea anumitor riscuri ce pot aparea, riscuri ce nu pot fi evidențiate la simpla consultație și care pot contraindica implantul dentar. În clinica noastră, consultația este GRATUITĂ și se face în urma unei simple programări telefonice la numărul 0742 255 029 sau completând formularul.
2. În cea de a doua ședință
Medicul implantolog va analiza examenele complementare cerute, va prezenta pacientului eventualele particularități observate în urma realizării acestora și in cele din urma va da sau nu acceptul pentru intervenția de inserare a implantului dentar.
Dacă acceptul dat de medic este confirmat și de catre pacient, se trece la programarea pentru ședința de inserare a implantului dentar.
3. Inserarea implantului dentar Pentru a se introduce implantul dentar este necesar în prealabil crearea unei cavități la nivel osos, maxilar sau mandibular, cavitate realizată cu ajutorul unei aparaturi specifice, freze speciale ,utilizând tehnici și viteze adecvate fiecărui caz particular.
Astfel în timpul procesului de frezare în vederea realizării cavității, experiența medicului este foarte importantă în reușita unui implant, deoarece se va avea în vedere nu numai traiectul cavității, evitarea particularitaților anatomice, dar și menținerea unei temperaturi locale sub 45-47 degrade Celsius, temperatură necesară pentru a nu se distruge celulele osoase (osetoblaste) prin supraîncălzire. După realizarea cavității , implantul dentar se înfiletează (autofilentant) în cavitatea creată, având în vedere și urmărind aplicarea unor forțe de înfiletare extrem de precise.