Chirurgia dentară reprezintă o procedură medicală care implică modificarea artificială a dinților și a oaselor maxilarului sau a mandibulei. Nevoia de chirurgie dentară o decide medicul stomatolog, în urma examenului medical, dacă acesta constată că dintele tău e distrus sau nu mai poate fi refăcut, ai nevoie de un implant dentar sau în cazul în care ai o afecțiune dentară care trebuie îndepărtată. Chirurgia poate fi necesară în următoarele cazuri:
1. Dureri cauzate de măseaua de minte
Măseaua de minte sau cel de-al treilea molar, face parte din ultimul set de dinți care apăr diferit pentru fiecare persoană în parte. Uneori acestea apar la linia gingiei, iar datorită spațiului suficient pe osul mandibular sau maxilar se dezvoltă fără probleme. Din păcate, de cele mai multe ori măselele de minte au o direcție greșită de dezvoltare, ceea ce determină apariția durerilor, umflarea gingiei sau chiar infecția țesutului din jurul acesteia.
Un alt risc prezentat de apariția lor este influențarea dinților ”vecini”, a gingiei sau chiar apariția unor chisturi sau tumori care pot distruge țesutul osos pe care se dezvoltă. Aceste sunt motivele pentru care medicul dentist recomandă persoanelor cu aceste probleme să aibă măselele de minte extrase, această operație făcându-se printr-o procedură chirurgicală.
2. Implanturile dentare
Implanturile dentare reprezintă o opțiune pentru cei care și-au pierdut un dinte în urmă unui accident sau în urmă unei infecții. Implantul dentar reprezintă rădăcina dintelui substitut ancorat prin chirurgie dentară în osul mandibulei sau a maxilarului și are rolul de a stabiliza dintele artificial, care va fi atașat implantului.
Persoanele care vor un implant dentar trebuie să știe că este nevoie că osul mandibulei sau maxilarului să aibă o anumită densitate și să nu dezvolte infecții. Oricum, acest lucru nu înseamnă că acea persoană poate uita de practicile unei igiene orale corecte.
3. Chirurgie orală pentru repararea oaselor feței
Din cauza unor accidente, unele persoane au nevoie de chirurgie orală pentru repararea fracturilor oaselor feței.
4. Îndepărtarea leziunilor, a chisturilor și biopsia
Medicii din chirurgia dentară pot lua niște mostre din țesuturi crescute anormal și le trimit către un laborator în vederea analizării și testării lor pentru identificarea problemei.
Pe lângă aceste intervenții chirurgicale mai există și odontectomii (extracția unui dinte crescut total sau parțial în os), rezecții apicale, premolarizari, intervenții chirurgicale ajutătoare protezarii mobile în os), rezecții apicale, premolarizări, intervenții chirurgicale ajutătoare protezării mobile.